2092 Budakeszi, Széchenyi u. 94.   Tel: 06 (23) 451-550   E-mail: nsjgtitkar@gmail.com

Ökoiskola

Ökoi

Gimnáziumunk  2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázaton elnyerte az Ökoiskola címet. A cím 3 évre szól, és újabb pályázattal ismét elnyerhető. Ezt a címet másodszor is megszereztük, a 2015-ben megnyert pályázatunk alapján újabb 3 évig, 2020. január 1-ig viselhetjük az Ökoiskola címet.


NSJG ökologóEz annak elismerését jelenti, hogy iskolánkban átgondoltan és intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkozunk a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és
fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti- és egészségneveléssel.

 

 • A sikeres működéshez ökomunkacsoportot alakítottunk, a diákok pedig a DÖK mellett külön ÖKO DÖK -öt hoznak létre, mely az osztályok aktivizálását segíti. Tevékenységünk igen sokrétű, az iskolai élet szinte minden területét áthatja. Megjelenik a pedagógiai programunkban, a tanmenetekben, a tantárgyak oktatásában, a viselkedéskultúrában, a szabadidős tevékenységekben.
 • A diákok pályázat keretében ökologót készítettek és választottak iskolánknak.
 • Az ökomunkacsoport évente készít munkatervet, melyben az iskolai eseménynaptárhoz kapcsolódva és azt kiegészítve megjelennek a környezettudatossághoz és fenntarthatósághoz kapcsolódó programok, tevékenységek.Az év folyamán figyelünk az ún. zöld jeles napokra, melyek kapcsán egy-egy témakört igyekszünk kicsit körbejárni (pl. Víz Világnapja, Madarak és Fák Napja, Állatok Világnapja, Föld Napja, komposztálás ünnepnapja, Ne vásárolj semmit nap,...). Ezekhez kapcsolódóan versenyeket, pályázatokat hirdetünk (rajz, fotó, fordítás, totó, rejtvények), projektmunkákat kérünk.

faóra

 • Egész tanévet átfogó, sokrétű zöldpontgyűjtő-verseny is folyik az osztályok között az öko-osztály cím elnyeréséért, melynek jutalma egy vándordíj (faóra) és egyik tanítási nap helyett kirándulás.
 • Az iskola belső programjain túl kapcsolódunk az önkormányzat, Budakeszi város és a Zsámbéki medence programjaihoz (Fűzfa-kupa, biciklis megmozdulások, takarítás). 
 • Karitatív tevékenységeket végzünk, gyűjtöttünk idegen nyelvi könyveket rászorulóknak, ételt és takarókat menhelyi állatoknak.
 • Fontosnak tartjuk megismerni és megóvni a közvetlen környezetünket, annak értékeire felhívni a gyerekek figyelmét.
 • Igyekszünk az újrahasznosítható hulladék gyűjtését megszervezni, szelektíven gyűjtjük a pet palackokat, műanyag kupakokat, aludobozokat, az iskolában keletkező papírhulladékot, a használt elemeket, akkumulátorokat. Évente kétszer akcióhetet tartunk, amikor a szülőktől és a lakosságtól is átvesszük az otthon összegyűjtött papírt és palackokat, mely bevételét az iskola és a diákok hasznára fordítjuk.
 • Az egészséges életmódra nevelés jegyében sokféle mozgási lehetőséget kínálunk. Sporttáborokat szervezünk (vízitúra, kormányosképzés, sítábor, biciklitúra), és a testnevelés órákon túl is sokféle sportolásra adunk lehetőséget: osztályok közötti focibajnokság, pinpongverseny, kosárlabdaverseny, korcsolyázás, Makkos-futás, túrázások.
 • Ökoiskolaként együttműködünk civil szervezetekkel. Egymás céljait kölcsönösen támogatjuk  közös programokat szervezünk a Budavidék Zöldút Szövetséggel, a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesülettel és a TordasZoo Állatfarmmal.

ökooldalÁtfogó tevékenységünk nyomon követhető 2013-tól az iskolai honlap részeként az Ökoiskola menüpont alatt. Ezen a helyen láthatók az idetartozó cikkek, események, hagyományok. A korábbi ökoiskolai honlapon a 2011-2012 között lezajlott események, az akkori pontverseny állása, aktualitások, fényképek és még sok minden látható. (Ez az ingyenweb oldalon van, már nem fejlesztjük). 

NSJG cimer nevvel

Cím: 2092 Budakeszi, Széchenyi u. 94.
Telefon: (23) 451-550
Fax: (23) 451-506
Vezető: Borók Edit 
Honlap:  
e-mail: nsjgig@gmail.com
OM kód:  032548

 

 

Megközelíthetőség

 • A Széll Kálmán térről induló 22-es vagy 22A BKK busszal - ekkor a budakeszi Városháza megállónál kell leszállni.

vagy

 • A 222-es BKK busszal  a Gimnázium megállóig kell jönni.

Search