2092 Budakeszi, Széchenyi u. 94.   Tel: 06 (23) 451-550   E-mail: nsjgtitkar@gmail.com

A Hősök Tere pályázat 30 napos kihívása

„Indulj el egy úton…”

A Hősök Tere pályázat 30 napos kihívása

Még a tavalyi tanév végén kezdődött el az a program, melynek iskolánk egy pályázat útján lett résztvevője. A Hősök tere mozgalomhoz kapcsolódva, a pályázat keretében egy online továbbképzésben vettünk részt. A program nagyon izgalmas és gyakorlati része azonban az idei tanév elejére időzített 30 napos kihívás megtervezése, szervezése és megvalósítása volt. Izgatottan készültünk erre, 3 tanár vezetésével, a DÖK diákjaival, illetve a 11.B osztály nagyobb részével. A kihívás mottója arra utal, hogy mi nagyon szeretnénk, ha ez a 30 napos kihívás valójában egy folyamatot indítana el, ahol utakat indítunk és találunk egymáshoz, önmagunkhoz és környezetünkhöz. A fő célkitűzésünk tehát az érzékenyítés, az egymásra és közvetlen környezetünkre való odafigyelés fontosságának hangsúlyozása. Az apró kedvességek, gesztusok bár kis lépések, mégis szemléletbeli változást indítanak el. Fontos célkitűzésünk volt tehát, hogy a komfortzónánkból kimozdulva motiváltabbakká váljunk, és az iskola egészének figyelmét, érdeklődését felkeltsük. Szerettük volna magunk és mások számára is átélhetővé tenni azt, milyen is, amikor a Bámészkodó hatást legyőzzük, és beszélgessünk erről, tudatosítsuk azt, hogy milyen nehéz is ezt legyőzni. Megtapasztalhatjuk azt, hogyan segítsük egymást, hogy a megfelelő utakat megleljük egymáshoz.

Az év eleje már ennek az útnak kezdetét jelentette; az új diákjainkat és a végzőseinket kis meglepetéssel köszöntöttük.

Sokszínű volt ez a hónapnyi program, mind az odafigyelést szorgalmazta. Heti egy alkalommal igazi meglepetésként születésnapi köszöntőt szerveztünk az érintett diákoknak; tanóra végén ukulelével látogattunk a termekbe, a tanáriba hangosbemondóval hívtuk le a születésnaposokat, majd a kicsit megszeppent diákok megkönnyebbülve, igazán meghatódva hallgatták az igazgatói irodában a gitárral kísért születésnapi éneket. Könyvjelzővel, süteménnyel, gyertyával kedveskedtünk ünnepeltjeinknek.

Teaházat is szerveztünk. A gyerekektől az iskola Facebook felületén kértük, hogy hozzanak bögrét, mi pedig a szünetekben megkínáltuk őket teával, süteménnyel, muzsikával. Hangulatos napok voltak ezek, ahol az aula teát kortyolgató, jókedvűen beszélgető tanárokkal, diákokkal telt meg.hsktere3

Image

 

 

A tea és süti mellé egyik délután egy különleges programmal készültünk; Könyvrandit szerveztünk, ahol az érdeklődő diákok közül többen is megtalálták az igazit!

Image

Kísérleti „szemetelést” is rendeztünk a Bámészkodó hatás működésnek megfigyelésére. Több beépített diák hatalmas szemetet hagyott maga után az aulában. A „beépített, titkos” megfigyelők naplóba rögzítették a két szünet alatti történéseket. Meglepő volt a sok tapasztalat, amit ezek alapján aztán megbeszéltünk. Hatalmas öröm volt látni, hogy egy diák - aki így vált hétköznapi hőssé-, tűrhetetlennek tartva a szemetelést, magától elkezdte összeszedni az otthagyott romokat. Őszinte elismeréssel köszöntük ezt meg neki egy szép cserepes virággal. Nagyon fontos volt az a tapasztalat is, hogy a kísérletben résztvevő szemetelők saját bevallásuk szerint borzasztóan rosszul érezték magukat ebben a szerepben. Nagy öröm volt ezt hallani, hiszen az igény a rendezett környezetre így belülről fakad majd.

Image

 

 

A szabadban töltött idő, a természet, a mozgás, a séta talán az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy megőrizzük lelki egészségünk is. Rimóczi Tamás tanár úr ennek tudatában szervezte, szervezi sétáit. Az első alkalom máris egy osztálynyi diákot mozgatott meg.

Image

Terveink között szerepelt környezetünk még otthonosabbá tétele, melynek keretében az aulát kiszínesítettük: Berlinger Gábor segítségével megújult az aula pihenősarka, valamint a lépcsőkre irodalmi idézetek kerültek fel. A termek tisztaságára is fokozottabban ügyelünk, és reményeink szerint tavasszal az iskola tereinek megszépítése újult erővel, lelkesedéssel folytatódhat.

Elindultunk egy úton, talán a legnagyobb örömünk ebben az izgalmas kihívásban az volt, hogy a gyerekek maguktól kezdték el szervezni a jövőbeni programokat. Reményeink szerint a Hős Iskola programhoz kapcsolódva folytathatjuk a munkát, közösen, egymásra jobban figyelve.

Ezúton is hálásan köszönjük a pályázati lehetőséget a Hősök Tere Kezdeményezés munkatársainak!

Budai Gabriella, Gedeonné Mergenthaler Réka és Rimóczi Tamás

NSJG cimer nevvel

Cím: 2092 Budakeszi, Széchenyi u. 94.
Telefon: (23) 451-550
Fax: (23) 451-506
Vezető: Borók Edit 
Honlap:  
e-mail: nsjgig@gmail.com
OM kód:  032548

 

 

Megközelíthetőség

  • A Széll Kálmán térről induló 22-es vagy 22A BKK busszal - ekkor a budakeszi Városháza megállónál kell leszállni.

vagy

  • A 222-es BKK busszal  a Gimnázium megállóig kell jönni.

Search