2092 Budakeszi, Széchenyi u. 94.   Tel: 06 (23) 451-550   E-mail: nsjgtitkar@gmail.com

Sportnap - népmesei körítéssel

Sportnap - népmesei körítéssel

Ebben az évben a magyar népmese napja alkalmából a hagyományos sportnapunkat is meseszerűvé tettük. A program a kerettörténet ismertetésével kezdődött:

A Legkisebb királyfik, Vándorszabó legények, Macskacicók, Aranyszőrű bárányok, Rút kiskacsák, Koponyányi monyók, Sündisznócskák, Vasgyúrók, Kőmorzsolók, Fanyűvők, Griffmadarak, Szegényemberek és Borsószem kisasszonyok kalandjai a tanársárkányok vidékén.

Egyszer volt, hol nem volt, az Üveghegyen innen, a lidérclápon túl…

Volt egyszer egy kicsi és aranyos csoport. Nem is egy, hanem 12. Úgy hívták őket: Legkisebb királyfik, Vándorszabó legények, Macskacicók, Aranyszőrű bárányok Rút kiskacsák, Koponyányi monyók, Sündisznócskák, Vasgyúrók, Kőmorzsolók, Fanyűvők, Griffmadarak, szegényemberek, Borsószem kisasszonyok. Ezek a fiatalok összefogtak, hogy csapatuk tagjait megmentsék a tanársárkányok rájuk leselkedő iszonytató feladataitól, illetve az ezekért járó rossz jegyektől! Úgymint: szódolgozat, röpdolgozat, felelés, házi feladat hiány!

Ahhoz hogy ezek valamelyike alól felmentést nyerjenek, 12 különböző próbát kell kiállniuk. A próbák során minél több sárkánytojást kell összegyűjteniük- minél többet sikerül, annál értékesebb lehet majd a jutalmuk.

Image

1. Boszorkányseprű vadászat – karikadobó

A Boszorkányok földjén kell áthaladnod. Elvarázsolt boszorkányok seprűjére kell a karikát rádobni, ezzel elkapni a rosszindulatú banyákat, akiket ha nem sikerül a földhöz kötni, akkor felrepülnek a magos égbe és sötétséget hoznak a teljes világra.

Image
Image
Image
Image

2. Átkelés a Sebes-patak fölött - Hevederjáró

Utad során a Sebes-patakhoz érkeztél, amin átkelni csak a magasban lehet. A függő hídon átjutva folytathatod utadat a sárkánytojások begyűjtéséért. Ha nem sikerül átjutnod a folyó felett, a víz elsodorhatja a tojásokat. Légy ügyes és óvatos!

Image
Image

3. Kincs kiemelés a lápból – Csapatpecázás

A sárkányok földje tele van kincsekkel. Csak együtt sikerülhet a sárkány által elhagyott kincseket kiemelni a bűzös mocsárból. Koboldok, lidércek őrzik, legyetek nagyon óvatosak és hangoljátok össze tevékenységeteket, különben a láp elnyeli a kincseket és a világ sokkal szegényebb lesz.

Image
Image
Image
Image
Image

4. Az istálló kulcsának megszerzése a táltos paripák kiszabadításához – Karikahúzó

A sárkányok börtönben őrzik a táltos paripákat. Ahhoz, hogy mihamarabb célba érjetek, minél többet ki kell szabadítani közülük. Ehhez a kulcsot párban, az őket őrző ördögök álmának megzavarása nélkül, néma csendben kell megszereznetek.

Image
Image
Image

5. Az aranyszőrű bárányok befogása – Pányvadobó

A gonosz király az összes jó királytól begyűjtötte aranyszőrű bárányait. A fogságban élő bárányok aranyszőrére szükségetek lesz, hogy a sárkányokat elaltassátok majd. Ehhez fogjatok be minél többet, célozzatok pontosan, merészen.

Image
Image

6. Gesztenyeágyú lövések – Pihenő

Utatok során megpihentek egy tó partján. Falatozás és iddogálás közben veszitek észre, hogy a tóban aranyhalak úszkálnak. Etessétek meg az aranyhalakat minél több eleséggel, hogy teljesítse kívánságaitokat. Vigyázzatok, nehogy a tó kiszáradjon, különben az aranyhal elpusztul!

7. Átkelés a befagyott tavon – 3-as síléc

A rút rücskös óriás varangy a jégpáncél alatt alussza mély téli álmát A jég alatt a víz olyan hideg, mint a béka lába! Jussatok át, és utány rögtön vissza is azon, de nehogy felébresszétek, különben jaj nektek!

Image
Image
Image
Image
Image

8. Lajtorja vágás az Üveghegybe, hogy feljuthass a tetejére – Konzervdoboz ledobó

Vándorutatok során egy Üveghegyhez érkeztetek, aminek oldala olyan sima, hogy még a légy is seggen csúszik rajta, sőt még a Napnak sugara, sőt még a székely legény bögyös szeretője is. Ti reátok is ez a sors várna, hacsak nem lőttök lajtorját a hegy oldalába. Ha nem lesz elég fokotok, nem juttok fel a hegy tetejére és veszélybe kerül a 12 próba teljesítése. Így szégyenszemre jutalom nélkül kulloghattok tovább.

Image
Image
Image

9. Átvágás a lidércek lápján és ivóvíz hordás a szomjas Griffeknek – mocsárjáró

A kietlen világ végén ott, ahol a kurtafarkú kismalac sem túr, csak tűr és tűr… A griffek szomjúhozva várják, hogy megitassátok őket az Élet vizből. Mert olyan sós ennek a tónak a vize, hogy kimarja lábbeliteket és latokat. Találjátok meg az Élet vizének forrását a túlparton, induljatok útnak minél többen, hogy a griffmadarat és mind a 77 fiókáját megitathassátok. Ha nem sikerül, a griffmadár elevenen fog felfalni titeket…

Image
Image
Image

10. Kővé változtatott paszuly áthajóztatása az Óperenciás tengeren – Barázda(hajó)billegető

Az égigérő paszuly babszemeit egy gonosz banya kövekké változtatta. Ahhoz, hogy visszaváltozzanak a dereglyére kell pakolnotok, hogy az Óperenciás tengeren keresztül hajózzatok velük ezen az apró, Babszem Jankótól származó dereglyével. Igen ám, de Hanyistók és egész nemzettsége is meg akarja szerezni, igyekeznek majd hajótokat felborítani. Igyekezzetek minél többet átvinni belőle.

Image
Image
Image

11. Átkelés a kígyók mezején – Gólyaláb

Kalandotok legveszélyesebb próbatételéhez érkeztetek. Aki közületek segítség nélkül átjut a kígyók felett, jutalmul a jókirálytól olyan szérumot kap, hogy csupasz lábával is átkelhet a mérges csúszómászók mezején, így segíthet átjutni egy következő társának.

Image
Image

12. Táltoseledel készítés – Gesztenyelapító

A gebéitek nem bírják ezt a hosszú és veszélyes utat. De táltossá válhatnak, ha eleven parázzsal etetitek meg őket. A varázscsövön átszalaó gesztenyét, ha kipottyanásakor éppen leütöd a kalapáccsal, akkor az parázzsá fog változni. Ezt otthon semmiképp ne próbáljátok meg, mert …

Image
Image
Végül mindenki teljesítette a próbát! A résztvevő csoportok kattintásra nagyítható képei:

NSJG cimer nevvel

Cím: 2092 Budakeszi, Széchenyi u. 94.
Telefon: (23) 451-550
Fax: (23) 451-506
Vezető: Borók Edit 
Honlap:  
e-mail: nsjgig@gmail.com
OM kód:  032548

 

 

Megközelíthetőség

  • A Széll Kálmán térről induló 22-es vagy 22A BKK busszal - ekkor a budakeszi Városháza megállónál kell leszállni.

vagy

  • A 222-es BKK busszal  a Gimnázium megállóig kell jönni.

Search