Határtalanul logó

Comenius projektek

Színházi ajánló

Berecz Natália és Kiss Dorottya ajánlója a Nemzeti Színház Hamlet előadásáról:

Hamlet

Ma is tisztán él emlékezetünkben a november 28-i, szerda esti fantasztikus színdarab, mikor a Nemzeti Színházba váltott bérletünk második előadását, az Alföldi Róbert rendezte Hamlet című Shakespeare-drámát néztük meg.

Mivel egy Alföldi-rendezésről beszélünk, egy igazán modern feldolgozásra számítottunk, és így is lett, kezdve a fordított nézőtér ? színpad berendezéssel. ezúttal a színészek játszottak a nézőtéren, míg a nézők a színpadon foglaltak helyet. Mindent szemeteszsákokkal borítottak, ezzel jelképezve a sötétséget, illetve a nézőtéren hatalmas állványokat állítottak fel kifutókkal.

 

A történetet nem hisszük, hogy szükséges ismertetni. De röviden: Adott egy fiatalember, aki egy nagyhírű külföldi egyetem hallgatója. Amikor a fiú elindult szülőhazájából, egy boldog, büszke apát, egy szép és szerető anyát és egy virágzó országot hagyott maga mögött. Hazatérve egy szabadságától megfosztott államot talált, élén a despota nagybácsival és saját anyjával. A fiatalember kutatni kezd, és megérti, hogy a legnehezebb feladatot kell magár vállalnia: feltárni és kimondani a jelen múltban gyökerező összes hazugságát.

A zseniális szereposztás:

Király (Claudius) - Makranczi Zalán               Királyné - Söptei Andrea

Hamlet - Szabó Kimmel Tamás                      Ophelia - Radnay Csilla

Horatio - Mátyássy Bence                             Polonius - Rába Roland

Laertes - Szatory Dávid                                 Rosencrantz - Marton Róbert

Guildenstern - Hevér Gábor                           Szellem/Színész - László Zsolt

Szinésznő ? Nagy Mari                                 Fortinbras ? László Attila

Sírásó 1 ? Szarvas József                             Sírásó 2 ? Znamenák István

 

A darab hol izgalmas, hol nagyon vicces, hol pedig meghökkentő volt. Úgy kezdődött, hogy öltönyben, élére vasalt nadrágban megjelent az egyik kifutón a Király és a Királyné, valamint a háttérben további szereplők. Bár a színészek modern öltözetben voltak, a szövegezés maradt régies, jóllehet azt is próbálták modernizálni. De továbbra is helyenként rímekben beszéltek, helyenként pedig szóról szóra az eredeti drámát idézték. /Nádasdy Ádám új fordításában játsszák az előadást! Budai Gabriella szerkesztői megjegyzése/

A Hamletet alakító színész, Szabó Kimmel Tamás felírta egy szemetes zsákra a darab leghíresebb, szállóigévé vált mondatát angolul: ?Lenni vagy nem lenni ? az itt a kérdés.? (To be or not to be). Az előadás váratlan fordulatokkal volt tarkított. Az volt még érdekes, hogy Hamlet viszonylag a mai stílusnak megfelelően beszélt, karddal harcolt; a Király iPhone-on küldött SMS-t az angol királynak! Azon sem lepődtünk meg, hogy a közönséggel kezet fogott a király, hiszen a figurája az amerikai elnököt idézte. A szereplők sokszor a nézők között sétáltak, így mondták szövegüket, és az a szerencse érhette Budai Gabriella tanárnőt, hogy Szabó Kimmel közvetlen mellette ülve szavalta el egyik monológját.

Korán érkeztünk, mert hát Szabó Kimmel Tamást az első sorokból kell látni, ugyanis érkezési sorrendben ülhettek le az nézők. A legjobb alakítást tőle láthattuk, azonban a Királyt alakító Makranczi Zalán, a Színészt és az idősebb Hamlet szellemét megjelenítő László Zsolt, Guildenstern alakjában Hevér Gábor; illetve az egyik sírásó szerepébe beugró Szarvas József színészi teljesítményei is kiemelkedőek voltak. Az első felvonásban a színésznők háttérbe szorultak a karakteres férfi alakítások mögött.

3 óra, 2 felvonás; de minden percet megérő fantasztikus élmény!

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk! A készlet erejéig!

Berecz Natália, Kiss Dorottya

adó 1%

 

 

JSN Mico template designed by JoomlaShine.com